BLOG WEEFOPLEIDING

2012

Eerste stappen werden ondernomen om een weefatelier in 2013 te kunnen opstarten. Een leerkracht werd gevonden en hij bracht ons op de hoogte over de benodigdheden voor deze cursus. We zijn gestart met de bouw van een open hangar van +/- 54 m². Eens deze af is, zal er een selectie gebeuren samen met het dorpshoofd en de leerkracht onder de behoeftige jongeren.

Dan zal ook het nodige materiaal worden aangekocht. Voorziene start: april-juni 2013.

2013

Het gebouw was klaar eind mei en men is met de opleiding kunnen starten in juni zoals voorzien. Jammer genoeg is er momenteel maar één leerling. Jongeren zien daar geen toekomst in. Deze ambacht is volledig doodgebloed en men gaat naar het buurland Ghana om deze te kopen. De bedoeling is om deze traditie weer leven in te blazen en dorpschefs en andere prominenten aan te spreken om deze bij ons te kopen. In december hebben we twee orders ontvangen. Een begin! Verwacht wordt dat het weefatelier tegen eind 2014 zelfbedruipend zou zijn.


2014

Nog steeds maar één leerling. Een 15-jarig meisje is gestart, maar heeft forfait gegeven na een maand. De contacten om weeskinderen de gelegenheid te geven de opleiding te volgen zijn verloren. Hier proberen we de draad terug op te nemen, maar dit verloopt moeizaam. We hopen tot een akkoord te kunnen komen bij mijn komst in mei. Het weefatelier is momenteel voor ¾ zelfredzaam.


2015

Onze ene leerling doet dapper verder. Jongeren tonen weinig interesse omdat de opleiding te lang duurt. De denkpiste is om jongeren de gelegenheid te geven om de opleiding in modules te volgen tijdens het droogseizoen. Het syndicaat is hierover niet te spreken!  Hoewel er regelmatig bestellingen zijn, gebeurt het dat de wever achteraf niet akkoord gaat met de verkoopprijs. Resultaat: de goederen blijven in het atelier liggen, dus dalen de inkomsten. Dit wordt in 2016 aangepakt!

2016

  • De leerkracht is Mr. Tetteh Agbanaglo

  • Eén leerling Dovéné Yawo Sedaho is afgestudeerd en werd ook op 2 maart 2016 gedelibereerd. Ook hij heeft een officieel diploma behaald.

  • Verder zijn er geen kandidaten die gebleven zijn.

  • In december werd besloten om Dovéné in dienst te houden om de bestellingen uit te voeren, samen met zijn leermeester.

  • In 2017 wordt er beslist hoe wij hier verder mee zullen gaan.

 

2017
Onze leerling Dovéné Yawo Sedaho is afgestudeerd in 2016. Hij verblijft verder bij ons om bestellingen te voltooien.

Gedurende 4 jaar zijn er geen kandidaten leerjongens gevonden en zouden we dit jaar beslissen wat we met deze richting zouden doen. Mawusé echter heeft in december een grote bestelling ontvangen. Om dit te kunnen realiseren is hij op zoek gegaan naar leerjongens en beroepskrachten. Hij heeft er van elk twee gevonden aan de Ghanese grens. Zij gaan van start in februari. Voor hen hebben we een kamer gehuurd in de buurt van het centrum om de afstand te overbruggen