HET SUCCESVERHAAL VAN ELLI


2018

Elli een triomfverhaal. In 2012 begon ze een opleiding als naaister. In 2016 ontving ze haar diploma. Na een stage van zes maanden bij een haute couture kleermaker, wat ze met glans heeft doorlopen, werd ze nu de lerares naaien in ons centrum. Onder haar leiding studeren zeventien jonge vrouwen en moeders. Zij is een voorbeeld en inspiratie voor de leerlingen omdat ze dit parcours heeft afgelegd als alleenstaande jonge moeder. Zelf is ze enorm dankbaar en integer. Wij wensen haar dan alle succes toe.


gallery/dsc01082

Opleiding Naaien Blog

# Afrika #Opleidingen #Naaien #Zelfredzaamheid

MEI 2017

De sfeer zit goed en de vrouwen komen met enthousiasme naar de opleiding.

Dat blijkt onder meer uit de vier nieuwelingen die zich hebben aangemeld wat het totaal op 10 brengt en 2 zijn nog wachtende wegens gebrek aan plaats. 


Dus bouwen we gewoon bij en verdubbelen de oppervlakte van het naaiatelier (dat voorzien was voor zes plaatsen). Dankzij de giften via Rosina & William is dit nog mogelijk.

gallery/mme sélassé

MAART 2016

Drie van de vier 4 jonge vrouwen zijn afgestudeerd en werden ook op 2 maart 2016 gedelibereerd, m.a.w. een officieel diploma behaald.

Zeven nieuwe jonge vrouwen hebben zich aangemeld. Waarvan er ondertussen twee wegbleven. In totaal zijn ze met zes.

gallery/2016-03-02 uitreiking diplomas (153)

SEPTEMBER 2015

Het vierde jaar. In september zijn drie vrouwen geslaagd in hun examen.  Ook zij wachten op de deliberatie om zo plaats te maken voor nieuwkomers. Eentje zit in haar tweede jaar. Zeven kandidaten hebben zich gemeld. De inkomsten van het naaiatelier voldoet niet aan de verwachtingen.

Er wordt gezocht naar alternatieven.

JANUARI 2014

 

Het tweede jaar. Het atelier vindt nog steeds plaats in het bureau. Overdag worden de stoelen, tafels en naaimachines naar buiten gedragen op het overdekt terras. Na de lessen wordt alles weer naar binnen gedragen om plaats te maken voor de taallessen.

Men is gestart met de bouw van een eigen naaiatelier wat tegen juli 2014 af zou moeten zijn.

Een tegenvaller: het naaiatelier is nog steeds niet zelf bedruipend. De klandizie is niet denderend. Vrouwen komen met stoffen om een kleed te laten naaien, maar komen die achteraf niet altijd ophalen. Het voorstel wordt onderzocht om eventueel schooluniformen te naaien en deze dan voor het schooljaar op de markt te verkopen.

Dit jaar werd het naaiatelier tweemaal met discipline problemen geconfronteerd. De twee beste leerlingen kwamen in opstand en ondermijnden het gezag van de leerkracht. Dit is tenslotte voor de disciplinaire raad gekomen bij het syndicaat van naaiopleidingen, waarbij zij de opleiding verlieten. Ondertussen is één nieuwe begonnen en zijn zij in totaal met vier.

Omdat de leerkracht zich ook meer zou inzetten om aan klanten te winnen, werd haar salaris met 1/3 verminderd en haar commissie op verkoop opgetrokken van 30% naar 40% en dit met ingang van augustus 2013.

SEPTEMBER 2018

  • Vier naaisters hebben deelgenomen aan het officieel staatsexamen eind september en zijn geslaagd! Dat is fantastisch nieuws.
  • Elli geeft les sinds maart 2018  en de groep is gegroeid tot 20 jonge moeders!
  • Onze eerste vijf naaimachines worden de laatste tijd maandelijks gereviseerd en zijn dringend aan vervanging toe

 

gallery/naaister 2018

MAART 2019


In groepen samenwerken loopt niet altijd zoals het moet, en al vlug treden conflicten op.
Onze naaisters werden na onenigheid op het matje geroepen in het bijzijn van hun voogden en de voorzitter van het Syndicaat.

Hoe gaat dat soms? Jonge vrouwen onder elkaar… We grijpen tijdig in, zodat de situatie niet escaleert

gallery/img-20190414-wa0000
gallery/img-20190414-wa0001