Augustin

MAART 2018

Augustin die een opleiding volgt in Sichem als ecologisch landbouwondernemer, heeft er al drie maanden op zitten. Naast het kweken van groenten, heeft hij geleerd hoe kippen, eenden en vissen te verzorgen en te kweken. Later volgt nog de verzorging en het kweken van varkens en geiten. Augustin heeft verschillende keren op bezoek geweest in een viskwekerij waar hij praktische lessen mocht genieten. Onder de theorie viel onder andere hoe ze businessplannen kunnen uitwerken. Na zijn vorming (half september 2018) wordt hij ingezet op het landbouwschooltje op ons terrein te Kati.

Blog Landbouw Klein veeteelt

JANUARI 2018

Drie stempels zijn nodig vooraleer het project van start kan gaan. Sinds juni 2017 zijn we hier mee bezig en nu is het eindelijk zover, de derde is stempel is een feit. Dit betekent dat we van start kunnen gaan.  De omtrek van het terrein in Kati zullen we voorzien met een aanplanting van bomen.  De besprekingen over de start van dit project worden aangevat en ook wordt er nagedacht over het begin van een boerderijschool.

SEPTEMBER 2018

Opleiding Ecologisch Landbouwondernemer

Twee mensen hadden we ingeschreven voor deze opleiding. Ze zijn geslaagd in hun examens! De onderhandelingen zijn gestart om samen met nog twee andere personen, die de opleiding hebben gevolgd, onder leiding van de directeur van Sichem, de werkzaamheden voor ons landbouwterrein in Kati op te zetten.

Anekdote: De Prins van Togoville, die we voortaan ‘Commando’ noemen, heeft onze hulp ingeroepen om hem ook een kans te geven deze opleiding te volgen. Verbannen uit zijn geboortestreek moet hij een totaal nieuw leven opbouwen. Als bescherming heeft hij gevraagd om geen foto's van hem te publiceren, noch zijn naam te vernoemen.


# landbouw #kleinveeteelt #Kati #Afrika #landbouwer

gallery/kati 1verdoezeld

Opstart landbouwproject te Kati: 16.000 € zonder de eigenlijke infrastructuur!

gallery/dsc02045
gallery/kati

2019

Herinnert u zich nog Augustin die in 2018 een opleiding landbouw en klein veeteelt volgde? Inmiddels is hij volop aan het werk op het stukje grond dat we aankochten in Kati. Het terrein ontdoen van struikgewas en wildgroei, en omploegen vraagt heel wat arbeid. Er liggen heel wat stenen, en wortels van bomen moeten er beslist uit.  Er werd een omheining met prikkeldraad aangebracht. Loslopend vee zou gretig snoepen van de aanwezige teelt. Maar ook het betreden van de grond, zou gewoon de planten vernietigen.

Toelevering en transport is altijd een uitdaging. Een klein wandelpadje is niet bepaald handig als toegang tot het veld dat straks wordt bewerkt. De weg werd intussen verbreed om een connectie te maken met de zandige hoofdweg. Nu kan een motor of auto gemakkelijk in en uit rijden met goederen of leveringen.

Een schuurtje werd gebouwd om de landbouwwerktuigen in te bergen. Een waterput, die twintig meter diep werd gegraven, moet het terrein van het nodige vocht voorzien. De eerste zaaibeurt van gember, maniok en pepers verwachten we in april wanneer het regenseizoen begint.

Maart 2019


Een hevige regenbui kan soms lelijk te keer gaan. Dat was het geval in Kati. Onze waterput bedroeg op het moment dat het de hemel de sluizen open zette, al elf meter qua diepte. Dat betekent opnieuw beginnen maar deze keer plaatsen we er zandzakken rond om te verhinderen dat weggespoeld water de put insijpelt. Een extra afdakje kan ook wonderen doen.


Overal vind men kleine plastiek zakjes voor drinkwater en ons team heeft hiervan gretig gebruikt gemaakt. Ongeveer tweeduizend vijfhonderd pitten van citrusvruchten wisten ze te verzamelen en in deze containertjes te planten. De pitten vertegenwoordigen ondermeer sinaasappel, citroen en pompelmoes. Deze worden dan als jong boompje verkocht.


Inmiddels schiet ander groen boven de aarde uit. Afrikaanse spinazie, gombo, maniok en pepers staan in volle groei.