gallery/prins en kathleen

Prins Togoville (links) en Kathleen (rechts)

Alfabetisering

Alfabetisering

Embracing Life in Apégamé

Agou-Apégamé gestart in 2010 met twee pilootklassen in een lokaal geschonken door het dorpshoofd. Embracing Life herstelde het dak en plaatste een zonnepaneel. Het alfabetiseringsproject genoot aanvankelijk veel belangstelling van de lokale bevolking. Er werd niet alleen 'Ewe' (de lokale taal) en Frans (de nationale taal) onderwezen, maar ook rekenen en algemene kennis. In 2011 volgen 65 personen les, waarvan 95 % vrouwen! In datzelfde jaar kochten we ons eigen terrein aan. 

In 2012 hadden we drie klassen, die inmiddels doorgingen op eigen terrein: voor gevorderden, minder gevorderden en beginnelingen. 25 vrouwen en 1 man studeerden af, maar na de diploma uitreiking in maart 2016, eisten de nieuwe lichting van cursisten ons geld om naar de lessen te komen, wat wij ten zeerste betreurden. De lessen werden gestaakt. We hopen in de toekomst dit weer te kunnen opstarten met de juiste instelling!

Agou-Gadzépé gestart in november 2015 telt momenteel een 16-tal vrouwen. Drie onder hen hebben nog geen enkele keer een les gemist!

Kpando met de auto, een uur rijden. De weg is in een zeer slechte staat en vraagt van de chauffeur acrobatische toeren om er te geraken! En als je dan nog eens met 7 man als sardienen in een personenwagen zit, is het echt een avontuur! Maar met wat een enthousiasme worden we daar onthaald! 40 cursisten in totaal, zowel mannen(9) als vrouwen(31) volgen de les. De lessen gaan door in het schoolgebouw waar we in de gelegenheid zijn om er een zonnepaneel te plaatsen zodat er ook ’s avonds les kan gegeven worden. Er is vraag naar leesbrillen, schriften en balpennen. 


Wat heel mooi is van hun kant, is dat zij zelf het initiatief hebben genomen om een lap grond om beurten te bewerken om met de opbrengst het nodige krijt te kunnen kopen. Een voorbeeld voor Apégamé!!!

Gadja, de tijd ontbrak om dit dorp te bezoeken. Zij hebben ons al een paar keer gecontacteerd om ook bij hen alfabetiseringslessen te komen geven. 

Togoville, ligt op de weg van Lomé naar het buurland Benin. Het was vroeger een koninkrijk, maar wordt op heden niet meer als een koninkrijk erkent. Een nazaat van de koninklijke familie wil de historiek doorgeven. Hij is bekend om de authenticiteit van het Afrikaanse volk te behartigen en te verdedigen.Tijdens haar eerste reis in Afrika in 2005 ontmoet Kathleen de Prins van Togoville voor de eerste keer. Zijn charisma boeide haar. Als de mogelijkheid zich aanbood bezocht ze de Prins.


Zaterdag 24 juni 2017 bezocht ze de Prins wel voor de 5de keer, samen met Alexander en Nele. Tijdens het gesprek vroeg Kathleen waarom hij zijn kennis en wijsheden niet neerschreef in een boek. Zijn antwoord was: mocht hij in het Frans schrijven, dan zijn het de vreemdelingen die het zouden lezen en dat interesseerde hem niet. Waarom dan niet in het Ewé, de lokale taal, vroeg Kathleen. Hij antwoorde dat zijn volk niet kon lezen… en Kathleen reageerde spontaan: als u kan zorgen voor een lokaal en ons een leerkracht kunt voordragen doen wij de rest!

Een historisch, magisch moment. Verrast en aangedaan heeft de Prins deze uitdaging aanvaard en als Kathleen eind september 2017 terug naar Togo afzakt, zou er daar ook de lessen starten!

gallery/alfabetisering